Graffiti färgsatte elevskåp på skola

Graffiti färgsatte elevskåp på skola

Graffitimålningar i en nybyggd skola!? Jodå, det är verklighet i Halmstad där Söndrumsskolans elevskåp pryds av färgglad och vacker graffiti. Det uppmärksammade projektet har utförts av ett 20-tal graffitikonstnärer från hela världen, som använt elevskåpen som målarduk. Förvaringsskåpen har levererats av AJ Produkter.

Den nybyggda Söndrumsskolan, årskurs 6 till 9, är en verklig färgklick i skolans värld. Dessutom har skolan belönats med Årets arkitekturpris i Halmstad. Ansvarig arkitekt är den danska firman Schmidt Hammer Lassen Architects.

Pricken över i:et

– Skolan är byggd i två våningar om vardera 2 500 kvadratmeter, byggnaden har snygg design med ljus inomhusmiljö med stora och öppna ytor, säger Jan Sjöström, produktionschef hos byggentreprenören Skanska.

Graffitimålningarna som pryder de 500 elevskåpen upplevs som pricken över i:et. De färgglada utsmyckningarna finns både på nedre och övre plan. Vid varje skåpsektion har mellan fyra och sex konstnärer medverkat med olika alster.

Bland sprayburk-virtuoserna återfinns namn som Bates, Kaos och Carolina Falkholt.

Modigt och nyskapande

– Förvaringsskåpen är levererade av AJ Produkter och har integrerats i de prefabricerade väggarna, för att på ett naturligt sätt smälta in i interiören, säger Jan Sjöström. Elevskåpen är försedda med nyckellås och hyllplan medan luckorna består av lackerad plåt som täckts av graffiti. Installationen gick hur smidigt som helst.

Det handlar om ett modigt och nyskapande konstverk som tagit plats i den helt nybyggda Söndrumsskolan. Graffitin möttes vid höstterminens skolstart av gillande blickar hos skolans närmare 500 elever.

– Reaktionerna bland elever och lärare har varit mycket positiva, graffitin upplevs i dubbla avseenden som en färgklick i tillvaron, konstaterar skolvaktmästare Arne Morken.

Förutom elevskåpen levererade AJ Produkter arkivskåp och förvaringsskåp till omklädningsrum. Byggtiden för Söndrumsskolan var 16 månader och kostnaden den totala kostnaden blev drygt 110 miljoner kronor.

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.