Fräscht och färgglatt i nybyggd friskola

Fräscht och färgglatt i nybyggd friskola
Fenestra Nya Hovås är en friskola för årskurs 4-9 i Nya Hovås, en snabbt växande stadsdel i Göteborg med närhet till både hav och stadspuls. När skolan flyttade in i den guldglittrande Spektrum-byggnaden designad av Magnus Månsson och Charlotte Erdegard från arkitektbyrån Semrén & Månsson under hösten 2015 behövdes ny inredning – ett uppdrag som AJ Produkter fick. Resultatet är en modern och färgglad skola med mycket personlighet.

Förutom skolan huserar Spektrum affärer, en restaurang och till och med en bowlinghall. Byggnaden har blivit en samlingsplats för alla åldrar. Att skolan också skulle användas av allmänheten på kvällstid och helger ställde särskilda krav på inredningen, en utmaning som AJ Produkter fick när de påbörjade uppdraget att leverera inredning till friskolan.
– Eftersom Spektrumhuset har en specifik identitet och utseende var det viktigt för oss att inredningen behöll samma standard, berättar Katja Brandt Persson, rektor på Fenestra Nya Hovås. Vi ville att skolans inredning skulle harmonisera med resten av byggnaden.

Fokus på hållbarhet

Resultatet av samarbetet mellan skolan, Kerstin Metz från AJ Produkter och Semrén & Månsson blev en ljus och modern skolmiljö med fokus på sällskapsytor och ljuddämpning. Skolans inredning går i toner av blått som kompletteras av lugna och naturliga möbler i trä.
– Framförallt ville vi ha hållbara möbler. Gott om sällskapsytor, möjlighet att variera sittställning och inredning som dämpar ljudnivån var också önskemål från vår sida, berättar Katja. Till sitt eget kontor valde Katja förvaringsskåp, bord och skrivbord från möbelserien Radius, formgiven av AJ Produkters in-house designer Elin Basander Andre. Möblerna är tillverkade i massiv ek med en naturlig känsla och detaljer i brunt läder.
– Det blev väldigt fint och serien passade bra ihop med andra möbler i skolan.

En limegrön speciallösning

Skolan är särskilt nöjd med en unik och färgglad möbel som inte går att missa – nämligen en limegrön modulsoffa, en speciallösning som AJ Produkter tog fram enligt skolans önskemål.
– Sällskapsytor var ett stort önskemål för oss – och det har AJ Produkter verkligen lyckats med. Kerstin nosade upp en specialmöbel till oss i en fin accentfärg som passar till den övriga inredningen, berättar Katja.

Välplanerade sittytor med ljuddämpning

Många olika sittmöbler var ett annat önskemål från Katja och Fenestraskolan. AJ Produkter levererade bland annat soffor med hög rygg som effektivt dämpar ljudnivån samt innovativa balanspallar i ull som tränar muskulaturen och balansen medan eleverna sitter och arbetar.
– Vi ville erbjuda olika alternativ till att sitta vid bänken under hela skoldagen. Därför valde vi bland annat Fatboys så att eleverna kan variera sittställning, säger Katja. Både eleverna och personalen trivs bra i sin nya skola - och trivs lika bra med sitt val av inredningsleverantör.
– Servicen vi fick från AJ Produkter var fantastisk, personlig och proffsig. Kerstin förstod precis vad vi ville ha. Hon har verkligen koll på allt!

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.