Designern Mats Theselius fastnade för AJ:s hylla

Designern Mats Theselius fastnade för AJ:s hylla

När möbelformgivaren Mats Theselius sammanfattar sin design under snart 30 år spelar föremålen som inspirerat honom en stor roll. Därför fick hans arkiv, totalt 200 hyllmeter med allehanda samlingar, följa med till utställningen "Mats Theselius Universum" på Vandalorum i Värnamo. Till inspirationssakerna valde han hyllor från AJ Produkter.

–Jag var på jakt efter en förvaring som var så pass lågmäld och saklig att den inte konkurrerade med föremålen som skulle ställas ut, och jag tycker att resultatet blev otroligt bra. Det är en schysst hylla med en snygg grå färg, jag har den som bokhylla hemma också. Det kändes kul att kunna lyfta fram den i utställningen, säger Mats Theselius.

 

Det är en väldig massa föremål du har samlat på dig, har du alltid varit en samlare?

–Nej, första gången det hände var när jag skulle bli pappa för 28 år sedan. Jag hade bestämt mig för att sluta röka och hade väldigt svårt att koncentrera mig. I den vevan köpte jag fyra årgångar av tidskriften National Geographic på loppis och snöade in på den totalt. Jag började jaga de där gula omslagen och samlade på mig totalt 37 årgångar. För att få ett slut på samlandet bestämde jag mig för att bygga ett skåp som rymde allihop. Det var mitt sätt att begrava samlingen, men så kom jag på – det här är ju ett möbelprojekt också!

 

I dina samlingar finns allt ifrån vardagsföremål från Sovjettiden till elektronik från det tyska företaget Braun, kastruller, instrument och mycket annat. Samlar du medvetet för att ha sakerna som inspiration?

–Ja, att mitt till synes planlösa samlande faktiskt ledde fram till en möbel gjorde att jag gav mig själv rätt att samla. Men det har varit en väldigt tveksam arbetsmetod. Det är långt ifrån alltid som det har blivit något av det. Men det är jäkligt kul att gå in i samlandet, det är en lustfylld känsla.

Bland inspirationssakerna har du ett 40-tal trumset och andra instrument. Är det musiken som inspirerar dig eller instrumenten i sig?

–Det hänger ihop. Instrumenten är kul som föremål, jag har ritat några själv, bland annat gitarrer, och det är roligt att titta hur andra har löst olika problem och hur man har använt materialen. Jag tänker väldigt mycket på musik och skulle vilja skriva egen, men jag har inte så lätt att få den ur mig. Parallellt med det så formger jag saker. Det är däremot väldigt okomplicerat, jag bara sätter mig ner och ritar, så blir det möbler.

Kan du se något mönster i hur du jobbar? Vad sätter igång processen?

–Det är väldigt olika. Mitt arbete kan vara allt ifrån att snygga till något som redan finns till att uppfinna något helt nytt. Jag försöker använda ögonen och ibland så ser jag möjligheter. Det kan vara att ta en ganska trivial grej och lyfta upp den och göra den lite finare.

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.