Så ger du lärarna bästa möjliga arbetsmiljö

En lärare växlar mellan många olika arbetsmiljöer på en dag. Den första man tänker på är förstås klassrummet/lektionssalen, därefter följer allmänna ytor som matsal, korridorer och skolgården. Därtill finns en tredje plats, där lärarna både förbereder lektioner och umgås med kollegorna. Vi talar förstås om lärarrummet – och här tipsar vi om hur du kan inreda för att ge lärarna bästa möjliga förutsättningar för att göra ett bra jobb.

 

Lärar- och personalrummen ser olika ut på olika skolor. Storlek, utformning, inredning, lokalisering – allt skiljer sig från det ena stället till det andra. Men oavsett de yttre omständigheterna finns det två funktioner som behövs överallt: Dels arbetsrummet/skrivbordsplatsen där lektioner förbereds och prov rättas, dels den sociala samvaroytan där hela kollegiet kan sitta ner och vila, umgås över en kaffe och kanske äta lunch tillsammans. Båda funktionerna är lika viktiga, så vi tar dem en och en.

 

Trångt i arbetsrummet

Gemensamt för många separata arbetsrum är att de är trånga. Förutom att flera kollegor samsas om utrymmet, brukar var och en även förvara undervisningsmaterial av olika slag här. Intrycket kan lätt bli rörigt och därmed kan det också vara lite svårt att finna koncentrationen ibland. 

 

Arbetsrummets förvaring

Förvaringsbehoven löser du enkelt med ett utbyggbart hyllsystem. Med sektioner i flera olika höjder, bredder och djup kan förvaringen lätt anpassas efter rummets förutsättningar. Tillbehör som lådor och extra hyllplan maximerar nyttan. För att minimera det röriga intrycket kan du även skapa en helt dold förvaring med hjälp av täckta gavlar och dörrar. Förvaringsskåp i olika höjder med dörrar eller platsbesparande skjut- eller jalusidörrar finns också som alternativ.

 

Hur många sittplatser behövs?

Fråga: Måste varje lärare ha en egen skrivbordsplats som är tillgänglig hela tiden, eller kan några kollegor dela på ett antal arbetsplatser och använda dem vid olika tider? Att dela skrivbord blir allt vanligare och då förvaras personliga tillhörigheter vanligtvis i en rullhurts som enkelt flyttas runt. För att undvika onödig irritation är det dock viktigt att det finns tillräckligt många skrivbord så att ingen tvingas vänta på andra i tid och otid. 

 

Använd golvytan smart

Färre skrivbord frigör golvyta och genom att placera dem utmed väggarna, blir det plats över i rummets mitt. Där kan ett höj- och sänkbart konferensbord dels tjäna som gemensam arbetsplats, dels som mötesplats. Förutom att vara bra för teamkänslan ger bordet även en möjlighet att variera arbetsställningen. Komplettera gärna med pallar, sadelstolar eller varför inte en skrivbordscykel som gör det lätt för kollegorna att vara aktiva medan de arbetar.

 

Avkopplande i personalrummet

I de fall när det finns ett särskilt personalrum är det viktigt att skapa en inbjudande loungemiljö där det är enkelt att ladda ny energi. Här ska lärarna kunna koppla av och träffas över en kopp kaffe, äta lunch tillsammans och hålla möten. Zooma gärna av med gröna växter och några golvskärmar för att skapa mysiga rum i rummet. Tänk också på att det gärna ska vara lätt att möblera om, så låsbara hjul på en del av möblemanget är alltid praktiskt – inte minst på whiteboardtavlan.

 

Möblera för olika funktioner

För att rummet ska kunna användas på olika sätt, måste det finnas olika slags möbler. Glöm forna tiders stora hörnsoffa där alla ska försöka tränga sig in och satsa hellre på mindre sittgrupper där det är lättare att föra ett samtal. Låga matbord och högre barbord med tillhörande stolar och pallar för lunchen, sköna soffor och fåtöljer för fika, umgänge och vila. Men viktigast är: Möblera inte för det där stormötet som hålls en gång per termin, möblera för vardagen!

 

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.