Rätt belysning ger bättre arbetsmiljö

Rätt belysning ger bättre arbetsmiljö

Det är förmodligen inte varje dag som du funderar över belysningen på din arbetsplats. Men faktum är att rätt belysning genererar både bättre arbetsmiljö och påverkar energiförbrukningen positivt. Peter Helsén på Matting AB – Sveriges största leverantörer och tillverkare av produkter för den ergonomiska arbetsplatsen, ger tips på hur du kan spara energi och samtidigt skapa en god arbetsmiljö med hjälp av rätt belysning.
Belysningen är viktig på alla kontor och arbetsplatser, men faller kanske ibland ner lite i prioriteringsordningen. Helt enkelt för att vi inte tänker på det.
– Ljusuppfattning är ytterst individuell, men faktum är att ett bra ljus kan främja produktionen mer än exempelvis högre löner, menar Peter Helsén på Matting AB – Sveriges största leverantörer och tillverkare av produkter för den ergonomiska arbetsplatsen.

Dålig belysning får fysiska konsekvenser

Vi arbetar ofta på samma kontor under många år. Det man kanske inte tänker på är att ögonen kräver olika ljus beroende på din ålder. Belysningen bör alltså anpassas över tiden. Har du under flera år utsatt dina ögon för undermålig belysning får det fysiska konsekvenser. Ingen vill dras med spänningar i huvud, axlar och nacke. Därför är det viktigt att göra en inventering och se över belysningen. Frågan är väl bara om du ska satsa på design eller enbart tänka på ergonomi?

Kombinera estetik med ergonomi

– Våga förändra, menar Peter Helsén. Det som upplevs som fräscht, stilrent och minimalistiskt kan mycket väl gå hand i hand med det ergonomiska alternativet.
– Det gäller att vara öppensinnad för att kunna kombinera estetik med god ljussättning. En utmaning så god som någon, men mycket relevant, konstaterar han.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.