Fördelarna med höj- och sänkbara skrivbord

Att det är viktigt att variera arbetsställningen vid skrivbordet är ett känt faktum. När du går från sittande till stående arbete aktiveras musklerna i ben och rygg, vilket ökar blodcirkulationen och förebygger belastningsskador. Dessutom ökar förbränningen, vilket innebär att du kan gå ner i vikt. Att uppgradera till ett höj- och sänkbart skrivbord öppnar alltså möjligheter för förbättringar av både arbetsmiljön och din hälsa.

 

Stillasittande är skadligt i längden

Att variera arbetsställningen är nyckeln till ett hållbart arbetsliv. Minskas stillasittandet med två timmar per dag minskar också risken för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som diabetes. 

– För hälsans skull är det viktigt att du både står och sitter under arbetsdagen, säger Anna Millbourn Olander, ergonom och legitimerad sjukgymnast.

 

Genom att ha ett bord som är lätt att justera i höjd kan du enkelt göra både och. Du bör inte jobba i sittande ställning i mer än två timmar i följd – och allra helst ta en bensträckare eller röra på dig varje halvtimme. 

 

Små åtgärder kan ge stora vinster

Relativt små förändringar kan alltså resultera i stora förbättringar när det kommer till hälsa och välbefinnande.
– Fördelarna är så många, att alla som arbetar på kontor borde ha tillgång till ett höj- och sänkbart skrivbord, tycker Anna Millbourn Olander. 

 

Även kroppsvikten påverkas när du står upp i intervaller, vilket såklart också är gynnsamt för hälsan. Studier visar att du, genom att stå upp ett par timmar under arbetsdagen, får en ökad fettförbränning som gör att du faktiskt kan gå ner ett par kilo i vikt på ett år.

 

Bättre hållning och mindre belastning

Andra studier visar att den som sitter stilla fyra timmar om dagen lider nästan 50 procent större risk att dö in förtid, jämfört med den som bara sitter stilla i två timmar per dag. När du står upp får kroppen dessutom en bättre hållning, samtidigt som du slipper besvär med "gamnacke". 

 

Därmed inte sagt att du ska stå upp hela tiden. Med ett höj- och sänkbart skrivbord har du ju också möjligheten att enkelt kunna sänka bordet och sitta ner emellanåt. Inte minst för variationens skull.

– Jag betonar gärna att det inte är förbjudet att sitta på kontorsstolen. Det är viktigt att variera sin arbetsställning och ibland även sitta ner för att inte orsaka överbelastning i knä och fötter, påpekar Anna Millbourn Olander.