Så lyckas du som entreprenör

Är du en nybliven entreprenör? För att lyckas som egenföretagare krävs hårt arbete, stor motståndskraft och förmåga att tänka utanför boxen. Här kommer våra bästa tips och råd för att lyckas som entreprenör!

 

Ha en tydlig vision
Att ha en tydlig vision är den allra viktigaste ingrediensen för att lyckas som entreprenör.
Med en stark och genomtänkt vision kan ditt företag behålla det unika som kan göra det framgångsrikt och hjälper dig att fokusera. Fundera över din affärsidé - Varför startar du ditt företag? Hur ska du göra det och vem/vilka ska du göra det för?

 

Älska det du gör
Jobba med något du älskar och välj något du brinner för – då ökar också dina chanser att lyckas som entreprenör! Företagande som byggs på dina kunskaper, intressen och talanger har större chanser att bli framgångsrikt då du har mer energi och lust att lägga ner mycket tid på det. Fundera över vad du är bäst på och vad du gillar att göra och förvandla detta till en intressant affärsidé.

 

Ha din hisspitch klar
Var beredd att berätta om din affärsidé och öva in en kort presentation på ca 30 sekunder, en så-kallad hisspitch, som kan anpassas till den du pratar med. En bra hisspitch ska väcka intresse och innehålla vem du är, vilket problem du kan lösa åt din potentiella kund, och hur du skiljer dig från dina konkurrenter. Se till att skriva ner och öva på din hisspitch – man vet aldrig när du behöver använda den.

 

Hitta mentorer och rådgivare
Som entreprenör kan du alltid lära dig mycket av andra, speciellt om du är i uppstartsfasen. Ett gott råd är att hitta rådgivare och mentorer som har erfarenhet av din bransch och av egenföretagande i sig. Lär dig av deras erfarenheter, misstag och framgångar och applicera deras tips på ditt egna företag. Kanske de kan dela med sig av sitt kontaktnät och hjälpa dig med att hitta nya kunder och affärer?

 

Tänk utanför boxen
Leta efter inspiration, nya idéer och kreativitet överallt. Besök mässor som inte nödvändigtvis rör din bransch, gör besök på andra företag, och gå på intressanta föreläsningar. Ett utmärkt sätt att hitta ny inspiration är också att variera vart du sitter och jobbar eller resa till en ny plats i världen. Du vet aldrig vart du hittar en kreativ idé!

 

Ta hand om dig
Entreprenörskap är en livsstil som stundtals känns hektisk och lång ifrån den traditionella nio-till-fem. Glöm inte att planera in tid för fysisk träning, återhämtning, umgänge med familj och vänner och värdefull egentid. Här tankar du energi som du sedan får tillbaka genom att du orkar mer när du fokuserar på ditt företag.

 

Lär av dina erfarenheter
Att vara entreprenör handlar mycket om att våga ta risker, vara lyhörd och anpassningsbar samtidigt som man måste vara beredd att jobba hårt. Det första du gör kanske inte fungerar alls i praktiken, och då gäller det att agera smart och snabbt anpassa sig efter nya förutsättningar. Lär dig av dina erfarenheter, både positiva och negativa, och använd dem till din fördel. Ibland måste göra fel innan man gör rätt!