• Snabba leveranser
  • 14 dagars öppet köp
  • 3 års garanti
0
Min varukorg
Exkl. moms (Ändra)
Subtotal
Pris/st
Antal
Produkt
Inga produkter i kundvagnen
Varuvärde:
0:-
Gå till kassan
Ändra
OUTLET Inredningsprojekt

Så maxar du skolmatsalens möjligheter

Så maxar du skolmatsalens möjligheter
Artikel

Prio 1 när du inreder skolmatsalen är att skapa en miljö som ger en positiv lunchupplevelse. Att eleverna sitter kvar och får i sig den näring de behöver är det absolut viktigaste. Med den delen klar väntar så nästa utmaning: Att utöka matsalens användning under dagen. Så hur åstadkomma detta? Vi på AJ Produkter har lång erfarenhet av goda skolmiljöer och tipsar här om hur du kan inreda för att maxa matsalens möjligheter.
 

Att alla elever inte tycker om all mat, och därför inte alltid äter upp, får vi acceptera. Däremot är det inte okej att barn och ungdomar inte äter sig mätta för att de känner stress eller otrivsel i matsalen. Därför är det viktigt att inreda matsalen med lugn och trivsel som rättesnöre. Känslan ska vara mer av restaurang och mindre av matbespisning. Skjut bort tankarna som andas snabbt in och snabbt ut och försök visualisera en ombonad lounge där du själv skulle vilja sitta kvar länge.

 

Öka trivseln med rum i rummet
Det är lättare att ha kontakt med varandra i en liten grupp. Så undvik långbord till förmån för mindre bord. Runda bord är extra inkluderande, vilket stärker gemenskapen och är bra för trivseln. Höga bord med pallar ger en god överblick vilket också uppskattas. För att skapa en intim känsla mellan borden kan du skapa rum i rummet med hjälp av skärmväggar och växter.

 

Att blanda bord i olika höjd och form adderar dynamik till inredningen. Detsamma gäller sittmöblerna där du gärna kan mixa bänkar, pallar och stolar. Du kan även ha olika färg i olika sektioner, men använd inte hela färgskalan: Låt ett träslag och en färg dominera. Tänk också på ljussättningen. Att komplettera allmänbelysningen med en taklampa över respektive bord gör mycket för stämningen i rummet.

 
Tänk lite extra på ljuddämpningen 
”Låt maten tysta mun” säger uttrycket och är ett gammalt recept på hur man skapar matro. Hur väl dagens elever tillämpar det varierar säkert från skola till skola. Så grundregeln är att du gärna kan ta i lite extra med ljuddämpningen för att säkerställa en behaglig ljudmiljö i matsalen. 
 
Eftersom tyg i alla former är bra på att ta upp ljud, gör gardiner och tygklädda rumsavdelare stor nytta. Detsamma gäller vägg- och takhängda ljudabsorbenter i olika former, färger och tyger som därtill blir till dekorativa element i rummet. Stora växter är också välkomna, både som blickfång och som effektiva ljuddämpare. Därtill fungerar växter även som rumsavdelare. Bara fördelar alltså.

 

Möblera flexibelt för ökad användning

I våra ögon kan en skolmatsal vara så mycket mer än en plats som fylls till bristningsgränsen under en timme mitt på dagen för att sedan stå tom till nästa skoldag, förutom lokalvårdarnas besök. Det känns som ett slöseri. Därför föreslår vi oftast att skolan försöker hitta andra användningsområden för sin matsal. Kanske för grupparbeten och viss undervisning, konferenser av olika slag eller som en plats där eleverna kan hänga med varandra mellan lektionerna. Det går kanske även att öppna upp under kvällstid för musikskola, studiecirklar etc. Möjligheterna är många.

 

För att detta ska fungera praktiskt behöver delar av inredningen vara mobil. Med låsbara hjul på vissa möbler blir det lätt att skjuta undan dem vid behov – och återställa dem igen vid dagens slut.