• Snabba leveranser
 • 14 dagars öppet köp
 • 3 års garanti
0
Min varukorg
Exkl. moms (Ändra)
Subtotal
Pris/st
Antal
Produkt
Inga produkter i kundvagnen
Varuvärde:
0:-
Gå till kassan
Ändra
OUTLET Inredningsprojekt

Därför ska du undvika att sitta stilla

Därför ska du undvika att sitta stilla
Artikel

Att sitta stilla i för många timmar ökar risken för välfärdssjukdomar, såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Är du mer aktiv ökar syresättningen i kroppen och den börjar åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Det är bra för både dig och din hälsa att hålla igång på jobbet, även under pauser. Ökar du din fysiska aktivitet blir du bland annat gladare och får mer energi att lägga på viktiga arbetsuppgifter. 

 
Sitter ner vid varje tillfälle du får?

När du suttit stilla en stund börjar du antagligen känna dig stel i musklerna. Detta beror på att musklerna spänner sig. Att ställa sig upp kan då verka som en uppenbar lösning, men att stå stilla väldigt länge sliter också på kroppen. Du ska helst undvika att arbeta i samma position för länge. Det kan räcka med små förändringar, såsom att växla mellan arbetsuppgifter, dricka mycket vatten eller kaffe och ta regelbundna pauser, för att öka energinivån och syresätta muskler och hjärna. 

 

Variera dig för bättre hälsa
Att vara aktiv på jobbet och variera mellan stående och sittande position har många fördelar. Bland annat hjälper det dig att öka blodcirkulationen och sänka blodfetterna. Är du noga med vikten kan du ge dig själv en klapp på axeln eftersom du bränner mer fett genom att stå upp. Samtidigt förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga och du känner dig piggare även i längden. 

 

Ett litet steg på vägen kan vara att införskaffa en höj- och sänkbar arbetsbänk och en ståmatta på jobbet. All fysisk aktivitet räknas och det kan hjälpa dig att ta det första steget.

 

Rörligt arbete 
Ett rörligt arbete med många tunga lyft kräver en annan typ av träning än ett stillasittande arbete. Det som kan vara värt att tänka på är att värma upp innan arbetspasset. Vi skadar ofta ryggen när vi lyfter något tungt framför kroppen samtidigt som vi roterar i sidled. Då krävs det att vi har god rörlighet i bröstrygg, höft och i axlar för att inte orsaka permanenta skador. För att förhindra detta kan du se till att träna höfter, rygg och axlar.

 

Anpassa träningsform efter dig och din kropp. Testa dig fram till den träning eller motion som överensstämmer med hur du använder kroppen på jobbet. 

 

Medicin för kroppen
Stillasittande höjer risken för att dö i förtid rejält. Ulf Ekelund som är professor vid Norges Idrottshögskola och en av världens främsta experter på fysisk aktivitet menar att 30 minuters motion per dag motverkar den förhöjda dödlighetsrisken och att en timmes motion tar bort risken helt. Samtidigt säger han att det egentligen inte har stor betydelse hur länge man rör på sig, eftersom lite motion har betydligt större effekt än ingen motion alls.  

 

Rörelse höjer halten av serotonin, noradrenalin och dopamin i blodet, som är naturliga signalämnen. Dessa ämnen motverkar bland annat stress och depression. Dessutom är det bra för hjärnan och minnet att vara aktiv. Motion är därför som medicin för kroppen.

Relaterade produkter
Ståstödstol, hög, tyg, svart
Ståstödstol, hög, tyg, svart
Art. nr: 207271
 • Avlastar vid stående arbete
 • Justerbar sits och rygg
 • Hopfällbar
Arbetsplatsmatta SUPER PLUS, 1520x910 mm, svart
Arbetsplatsmatta SUPER PLUS, 1520x910 mm, svart
Art. nr: 24246
 • För tuffa utmaningar
 • Mycket skonsam
 • För torra arbetsplatser
Höj- och sänkbart arbetsbord MOTION, 300 kg, 1200x800 mm, grå
Höj- och sänkbart arbetsbord MOTION, 300 kg, 1200x800 mm, grå
Art. nr: 2740981
 • Ergonomiskt
 • Elmotor för höjdjustering
 • Slitstark bänkskiva