Bli ett proffs vid whiteboarden

Bli ett proffs vid whiteboarden

Teknik i all ära men en klassisk analog whiteboard kan vara ett förträffligt redskap vid möten, presentationer, brainstorming med mera. Att skriva och rita på en whiteboard är ett utmärkt sätt att visualisera tankar, idéer eller budskap. Här kommer 8 enkla tips att ta till för att skapa engagemang nästa gång du står framför en grupp med whiteboardpennan i hand.

Se alla våra whiteboards här!

1. Använd bra whiteboardpennor. Alla vet vi hur irriterande det är med pennor som tar slut mitt i en presentation eller syns dåligt på whiteboarden. Ladda upp med fräscha pennor av hög kvalitet och i färger som är lätta att se även på lite avstånd.

2. Fokusera på syftet. Under kreativa möten och öppna diskussioner är det lätt att komma in på fel spår. Hjälp gruppen att fokusera genom att börja med att skriva upp mål, syfte eller frågor som ska besvaras på whiteboarden.

3. Sakta ner. Att skriva eller rita på en whiteboard är som att tala inför publik. Om du stressar ger du ett osäkert intryck och risken är stor att resultatet blir en enda röra som bara förvirrar de andra mötesdeltagarna. Så sakta ner, andas och lägg några extra sekunder på att illustrera budskapet. 

4. Ta dig tid att skriva tydligt. Detta hänger ihop med föregående punkt. Skriv bara ner nyckelfraser istället för att klottra ner långa haranger och skriv tydligt så att alla kan läsa. Öva gärna på att skriva både små och stora bokstäver på whiteboarden innan mötet.

5. Lär dig att rita några enkla ikoner. Det är ofta lättare att komma ihåg bilder än text. Lär dig att rita en liten uppsättning av ikoner som du kan använda som visuella metaforer.

6. Sudda allt eftersom. Har ni lämnat ett ämne och gått vidare till nya? Sudda bort allt onödigt på whiteboarden för att frigöra mer skrivyta, ta bort distraktioner och hjälpa gruppen att fokusera på rätt saker.

7. Organisera brainstormingen. Vid en öppen diskussion kan det hända att du märker att det går att kategorisera tankar och idéer som kommer upp. Att organisera dem i kolumner eller sektioner på whiteboarden kan vara ett bra visuellt hjälpmedel.

8. Skapa en ”parkeringsplats”. Dyker det upp idéer eller frågor som inte är kopplade till det aktuella ämnet? ”Parkera” dessa punkter på en avgränsad del av whiteboarden för att komma ihåg dem och återkom till dem på en mer lämplig tidpunkt.

Lär dig allt om hur du ska rengöra din whiteboard! 
 

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.