Sju steg till ett vinnande omklädningsrum

Oavsett om omklädningsrummet finns på jobbet, gymmet eller idrottsarenan, bör det både erbjuda gott om förvaringsmöjligheter och plats för umgänge. Dessutom bör det vara lätt att hålla i ordning för dem som sköter tvätt och städning. Här ger vi dig några tips om hur du kan få ut mesta möjliga av ytan och uppnå det perfekta omklädningsrummet – från entrén och in!

1. Börja med att titta på golvet
Mattor gör mycket för trivseln och komforten i omklädningsrummet. Givetvis gäller olika slags mattor beroende på vilken nytta de ska göra. Den första, en grov entrématta med skrapfunktion, läggs utanför dörren för att hålla smutsen ute. Innanför tröskeln behövs en matta med hög absorptionsförmåga, som suger upp väta från skor. Framför skåp och bänkar i omklädningsdelen är mattans primära funktion att minska halkrisken. Att en våtrumsmatta därtill avlastar kroppen och bidrar till ljuddämpningen är en bonus, liksom att materialet är hygieniskt och lätt att rengöra.

 

2. Välj förvaringslösning efter behov
När det gäller klädskåp har du flera olika modeller att välja mellan. Utgå ifrån rummets storlek, antal personer som maximalt kommer att använda det samtidigt och vilken typ av utrustning som ska förvaras. Ska det finnas plats för stora väskor, hockeyklubbor eller långa overaller krävs skåp i full höjd. Räcker det med plats för axelväska och jacka är halvskåp ett bra alternativ. En gyllene medelväg i lokaler med ont om utrymme kan vara Z-skåp, som är två fullhöjdsskåp på ytan av ett. 

I valet av skåp bör du även titta på detaljerna, som att skåpen har ventilationshål som leder ut fukt, ankarkrokar eller stång att hänga kläder på och gummidämpade dörrar för tyst stängning. Avsluta med låsen – dörrvred för hänglås om användarna är många, cylinderlås med nyckel om skåpen är personliga.

3. Lägg till skåp för säker värdeförvaring
Du kan även inreda rummet med andra typer av skåp, exempelvis för inlåsning av värdesaker. Då behöver inte de som bara vill låsa in mobil, smycken och nycklar ta upp ett helt skåp. För att undvika onödig trängsel inne i omklädningsdelen kan det vara smart att placera dessa värdefackskåp och småfacksskåp nära entrén.

4. Tänk på att ha extra avlastningsytor
Ibland kommer många att använda omklädningsrummet samtidigt, men även då måste det finnas ytor att röra sig på. Därför bör du om möjligt lämna gott om luft mellan skåpsraderna. Genom att kombinera med fristående sittbänkar och kroklister skapar du ytterligare avlastningsmöjligheter. På så sätt undviker du också att bänkarna framför skåpen blir belamrade med tillhörigheter.

 

5. Gör plats för nedvarvning och teamsnack
Namnet till trots: ett omklädningsrum används inte bara till ombyte. Det är också där man samlas för att prata ihop sig och ladda upp innan träningen/matchen/jobbet och för att varva ner tillsammans med kompisarna efter dagens prestationer. Därför kan en del av rummet med fördel inredas med bekväma loungemöbler av olika slag för att skapa förutsättningar för umgänge och nedvarvning.

En väggmonterad whiteboardtavla gör stor nytta när det är dags att prata strategi. Är väggutrymmet begränsat rekommenderas en whiteboard på hjul, som enkelt rullas fram vid behov. Komplettera gärna med gröna växter – som dels ökar trivseln och kreativiteten, dels hjälper oss att stressa ner.

6. Underlätta för städning och tvätt
Insamling av smutstvätt hör till den dagliga rutinen på många arbetsplatser och i idrottsklubbar. Lyckligtvis finns det många produkter som underlättar det arbetet, allt från enkla tvättsäckar som hängs på mobila säckhållare till snygga klädbytesskåp med inkasthål i dörren och lås som håller obehöriga ute. Därtill finns en rad olika tvättvagnar som förenklar transporterna av plaggen.

Även städpersonalen kan behöva en hjälpande hand. Välj därför skåp som antingen har en heltäckande sockel eller benstativ som gör det lätt att hålla rent undertill. Att utrusta rummet med avfallsbehållare och källsorteringsskåp med sorteringsbackar bidrar också till en smidig städningsprocess.

 

7. Planera för det oväntade
Ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Men med en första hjälpen-tavla i omklädningsrummet går det lyckligtvis snabbt att komma till undsättning om olyckan är framme. Tavlan innehåller ett komplett kit med plåster, förband, sårtvätt och mycket annat – och eftersom den monteras på väggen är den väl synlig, samtidigt som den inte tar någon plats. Perfekt!

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.