Låt kroppen avgöra valet av kontorsstol

Att köpa kontorsstol kan jämföras med att köpa ny bil. En del tycker att utseendet är viktigast medan andra ser mer till pris, utförande och funktioner. En bra kontorsstol följer kroppens rörelsemönster och minskar risken för belastningsskador.

Att tänka på före köpet

  • Hur länge sitter du i stolen? Många timmar kräver en bättre stol.
  • Hur du har suttit hittills? Vad var bra och dåligt?
  • Hur du vill arbeta med armarna. Vilande på bordsytan eller på armstöd?

Att tänka på efter köpet

  • Lär dig stolens funktioner och inställningsmöjligheter.
  • Variera din ställning ofta.

Utnyttja stolens inställningar

Kroppen vill med automatik regelbundet byta sittställning, därför är det viktigt att ha en stol med möjligheten att göra det. En bra kontorsstol ska ge motstånd och stöd, vara följsam och lätt att ställa in för en varierad sittställning. Den bör också vara enkel att anpassa efter vikt och kroppsstorlek. Många missar att stolen har flera funktioner och ställer bara in den en gång – när de får den. Men se till att utnyttja alla stolens inställningsfunktioner och ställ om den med jämna mellanrum, så undviker du en statisk sittställning

Förebygg arbetsskador

En ergonomisk stol förebygger och motverkar arbetsrelaterade skador. När man talar om ergonomiska stolar menar man stolar med hög komfort och bra inställningsmöjligheter som bidrar till en rörlig sittställning. Det finns också så kallade  ryggstolar utformade för att lindra redan befintliga ryggbesvär. För att stärka rygg och bål ytterligare kan det var bra att då och då byta ut kontorsstolen mot en balansstol.

Tänk på sittställningen

En bra sittställning är att ha båda fötterna på golvet, rak nacke och stöd för ländrygg och svank. Har du svårt att nå ner till golvet är ett fotstöd en bra hjälp, det avlastar även fötter och ben.
Armstöd bör vara ställbara i djupled så att stolen kan komma nära bordet, underarmarna ska kunna vila på bordet eller på stolens armstöd. Sittdjupet bör vara en knytnäves avstånd mellan stolsitsen och knävecket.
Men oavsett hur vi sitter slits kroppen om ställningen blir för statisk. Sitt på din kontorsstol på så många sätt som möjligt. Det är viktigt att röra på sig även när man sitter ner!


Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.