Tio tips på hur du skapar ett attraktivt kontor

Det råder kompetensbrist inom flera områden på arbetsmarknaden. Att locka de bästa medarbetarna är viktigt och när du sedan har fångat dem måste arbetsmiljön bidra till att de stannar. Har du vad du behöver på det området idag? Här följer tio tips som både hjälper dig att utrusta kontoret till bra pris och gör dig till en attraktiv arbetsgivare ur rekryteringssynvinkel.

 

Börja med att ta fram en totalbudget och en lista med allt du behöver i prioritetsordning. Skilj på sådant som är bra-att-ha och sådant som är kul-att-ha. Med noggrann planering får du ett kontor som både kan passa nuvarande behov och utvecklas med din verksamhet.  

 

1. Investera i bra kontorsstolar
Det finns ett möbelslag som du aldrig ska kompromissa om: kontorsstolarna. Felaktigt sittande orsakar många problem, därför är det viktigt att ha stolar som hjälper personalen att sitta rätt. Aktiva sittmöbler med god ergonomi kan göra stor skillnad för medarbetarnas hälsa – liksom för deras prestation.

 

 

2. Välj kvalitetsskrivbord till rätt pris
Ett nytt fast skrivbord av bra kvalitet kan du få för några tusenlappar. Att betala det dubbla ger inte dubbelt så bra funktion. Likadant är det med höj- och sänkbara skrivbord, som naturligtvis är bättre ur en ergonomisk synvinkel, även där kan du få hög kvalitet utan att spränga budgetramarna. Väljer du sedan en planlösning där borden står i grupp blir även möbleringen kostnadseffektiv. Då kan en enda nätverksframdragning betjäna flera arbetsplatser, samtidigt som du sparar golvyta.

 

 

3. Satsa på en enhetlig förvaring
Alla verksamheter behöver förvaring. Vill du spara pengar är öppna hyllor ett bra val, vill du kunna stänga om dokument och kontorsprylar är förvaringsskåp att föredra. Väljer du förvaring som ingår i en serie kan du kombinera höga och låga skåp och ändå skapa en enhetlig stil på kontoret.

 

 

4. Nöjda medarbetare ses i köket
Underskatta inte kökets betydelse. Ytligt sett har det kanske inte någon avgörande effekt på affärerna, men personalens trivsel kommer definitivt öka om det finns kyl/frys, mikro, en bra kaffemaskin och ett inbjudande möblemang att hänga runt. Det kostar en del, men kan vara väl investerade pengar. För kom ihåg: nöjda medarbetare är produktiva medarbetare.

 

 

5. Fokus på ljus och ljud
Få saker betyder mer för vårt välmående än tillgången till dagsljus. Ett bra ljusinflöde bidrar dessutom till sänkta belysningskostnader. Så tänk på hur ljuset faller när du disponerar din lokal. Försök att placera merparten av arbetsplatserna så nära fönstren som möjligt. En öppen kontorsmiljö medför ofta en hög ljudnivå, som enklast avhjälps med ett avskärmningssystem. Att välja bordsskärmar är en prisvärd lösning, som förutom att skydda mot oönskat ljud även ger ett visst insynsskydd.

 

 

6. Addera växter och konst
Att pryda väggarna med ”riktig konst” är sällan aktuellt när budgeten är begränsad. Som tur är finns det alternativ, som att skriva ut och rama in egna bilder. Känner du någon amatörfotograf? Fråga om du får lov att visa upp några aktuella alster. Via en webbaserad printshop kan du få fina utskrifter på kanvas till ett överkomligt pris. Att addera gröna växter är ett annat relativt billigt sätt att dekorera kontoret och öka trivseln: studier visar att det naturliga inslaget både minskar stressen och höjer folks humör.

 

 

7. Gör det fint uppåt väggarna 
Att ge väggarna ett fräscht färglager är ett enkelt sätt att uppgradera intrycket och känslan som ditt kontor förmedlar. Välj en lugn ton som grundfärg och hämta accentfärgen från företagets logotyp.

 

 

8. Satsa på ett omklädningsrum
Finns det plats för ombytes- och duschmöjligheter på kontoret? Om JA är du att gratulera, den typen av omklädningsutrymmen rankas ofta högt i arbetsplatsundersökningar. Känns det som en onödig utgift? Då kan det vara värt att komma ihåg att det är dyrt att ersätta duktiga medarbetare.

 

9. Tänk kvalitet och produktgaranti
Tänk långsiktigt när du väljer möblemang. Att handla av en välrenommerad leverantör som erbjuder produktgarantier kostar mer initialt, men om det ryms i din budget ska du inte tveka. Att satsa på kvalitet besparar dig framtida problem och blir mest ekonomiskt i längden.

 

10. Allt från en och samma leverantör
Många möbelföretag erbjuder bättre villkor ju större ordern är. Därför kan det löna sig att köpa all kontorsinredning på samma ställe. En leverantör med koll på ditt inköpstak kan dessutom föreslå möblerings- och produktalternativ som du själv inte tänkt på – ibland utan att det kostar dig något extra.

 

Sammanfattningsvis
Satsa på god ergonomi, möbelserier som inbjuder till flexibilitet, bra belysning och ett rejält kök. Då är sannolikheten stor att du får en miljö där människor gärna vill jobba. Svårare behöver det inte vara.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.