Öka koncentrationen med ljuddämpande möbler

Öka koncentrationen med ljuddämpande skolmöbler

När skolbarn rankar vad de anser vara viktigt för en bra skolgång, hamnar lugn och ro på lektionerna i topp. Allt enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av *BRIS. Och vi vet ju att oönskade ljud har en negativ påverkan på såväl koncentration som välmående. Lyckligtvis finns det lösningar – ljuddämpande produkter som blockerar och absorberar buller och skapar en mer trivsam arbetsmiljö för både elever och lärare i klassrummet.
En så enkel sak som att sätta ljuddämpande filttassar under stolarna ger automatiskt ett tystare klassrum.
Jonas Emanuelsson

Ljudabsorberande möbler efterfrågas

Jonas Emanuelsson, produktchef Skola och offentlig miljö på AJ Produkter, berättar att efterfrågan på ljudsmarta produkter är större än någonsin.  
– Det är väl känt att ljudnivån i skolan ofta upplevs som för hög. Prat i klassrummet, skrapljud från stolar och bord, ljud från korridoren och slammer från bordsskivor – allt bidrar till en stökig ljudmiljö som leder till sämre koncentration, vilket i sin tur försvårar elevernas inlärning, förklarar Jonas.  

Utöver att försvåra inlärningen kan dessa oönskade ljud även ge upphov till trötthet och huvudvärk. Därför är det viktigt att hålla ljudnivån nere och ge eleverna förutsättningar för lugnt, effektivt arbete. Ljuddämpande möbler hjälper till att sänka ljudnivåerna i skolan och kan därmed förbättra koncentrationsförmågan. Det är ett enkelt sätt att skapa en bättre skolmiljö.

Silent socks
59:-

Välj ljuddämpande bord och stolar 

Inredningen har stor betydelse för ljudmiljön i klassrummet. Jonas rekommenderar elevbord med ljuddämpande bordsskivor eftersom de sänker ljudnivån och skapar en trevligare arbetsmiljö. De finns både med stryktålig linoleumskiva och med skiva i ljuddämpande högtryckslaminat. Därtill finns även bord med inbyggd ljudabsorbent under bänklådan.  
 
Stolarnas utformning har också stor påverkan. 
– En så enkel sak som att sätta ljuddämpande filttassar under stolarna ger automatiskt ett tystare klassrum, tipsar Jonas. Eftersom filttassarna glider lätt undviks störande skrapljud när stolarna förs framåt eller bakåt. 

Tips: Mobildagis ger studiero i skolan 

Ett annat bra sätt att bidra till bästa möjliga studiero i skolan, är att införa mobilförbud under lektionstid. Enklast är då att förvara elevernas telefoner på ett tryggt sätt i ett låsbart mobildagis under lärarens uppsikt. 

Du hittar våra mobildagis här

Skärmvägg ZONE
2 745:-
Hörselskydd MUTE 10-pack 
1 095:-

Öka koncentrationen i klassrummet 

Oftast kan enkla ändringar i klassrummet göra stor skillnad. 
– Ett bra tips är att dela upp rummet så att du blockerar ljudvågorna. Avgränsa ytorna där det brukar vara högljutt med hjälp av förvaring eller med ljudabsorberande skärmväggar, säger Jonas. 
 
Dessutom är det bra att välja möbler klädda med ljudabsorberande tyg. En akustiksoffa med höga sidor är ett enkelt sätt att skapa avskildhet i en privat zon inför koncentrationskrävande uppgifter. Hopvikbara provskrivningsskärmar har samma funktion och kan lätt ställas fram för att hjälpa eleverna att hålla fokus. Kombinera med ett par hörselkåpor så har du en lösning som ger efterlängtad arbetsro. 

Ljuddämpning med mjuka material

Att utnyttja klassrummets golv, väggar och tak är ett smart sätt att dämpa ljudnivån i skolan.  
– Alla mjuka material är bra ljudmässigt, som mattor, gardiner och textilier, säger Jonas. Utöver att bidra till ljudmiljön ger mattor även fördelen att både vara dekorativa och erbjuda alternativa sitt- och arbetsytor för eleverna. 
  
Ljudabsorbenter finns i ett otal utföranden och kan monteras både i taket och på väggarna. Förutom att minska buller kan de vägghängda ljudabsorbenterna även användas som anslagstavlor. 
– Ljudabsorbenter med lekfulla former och motiv är inte bara bra för ljudmiljön, de ökar också trivseln i klassrummet och blir en fin inredningsdetalj, avslutar Jonas.

*BRIS = Barnens rätt i samhället - Läs om undersökningen här


Fler insatser för en bättre ljudmiljö

För att sänka ljudnivån i skolan finns det även en del pedagogiska insatser som kan införas enligt Elevhälsoportalen. Här är några bra tips på relativt enkla åtgärder att ta till för att minska buller i skolan.

  • Genom att öka medvetenheten hos lärare och elever om riskerna med att vistas i en högljudd miljö ökar möjligheterna att påverka situationen.
  • Tydliga ordningsregler och rutiner har visat sig ha positiv inverkan på ljudnivåerna.
  • Lokaler med sämre akustik passar bättre för aktiviteter där det är mindre viktigt att lyssna och ta in information.
  • Dela in eleverna i mindre grupper för att sänka ljudnivån
  • Undersökningar visar att buller kan minska om det finns fler vuxna i lokalen.

FAQ

En ljudvåg som passerar igenom exempelvis textil tappar en del av sin energi genom friktion.  
Montera ett akustiktak och väggabsorbenter. Fäst möbeltassar under bords- och stolsben. Inred med ljudabsorberande skärmväggar.
För lokaler som används för undervisning rekommenderas en medelljudnivå på 30 dBA och en maximal ljudnivå på 45 dBA i Folkhälsomyndighetens föreskrift ”Allmänna råd om buller inomhus”.
Tjocka mattor och gardiner dämpar ljud. Använd gärna textilier som är gjorda för att absorbera ljudvågor.
Dålig ljudmiljö gör att elevernas arbetsminne måste användas för att höra vad läraren säger istället för att fokusera på informationen. När arbetsminnet belastas blir det svårare att minnas det man nyss hört.
Ljudmiljö är en benämning för att beskriva upplevelsen av alla ljud som förekommer på en viss plats, inräknat exponeringstid, efterklangstid, frekvens, bakgrundsljud samt typ av ljud.
Om du utsätts för en ljudnivå som är högre än cirka 85 dB under en längre period riskerar du att få en hörselskada.

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation om du har frågor kring val av tyg, behöver inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Vi berättar gärna mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Vad behöver du hjälp med?Bilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.