Inred klassrummet

Inred klassrummet och skapa en inspirerande studiemiljö

En skola med genomtänkt inredning underlättar elevernas inlärningsprocess. Med rätt skolmöbler kan du skapa ett inspirerande klassrum och en tillgänglig lärmiljö som kan anpassas för både enskilt arbete och grupparbete. Enkla åtgärder kan ge ökad studiero i klassrummet.

Ett klassrum ska stimulera till både enskilt och grupparbete

– Leta efter möbler som är flexibla så att klassrummets layout kan lätt ändras beroende på aktiviteter och behov. Ett större bord uppmanar till spontana möten och gör det lättare att samlas vid grupparbete. Extra arbetsbord med hjul som kan rullas fram är en bra lösning när behovet för rummet förändras.

Ett tips är att inreda skolmatsalen så att den går att använda som extra arbetsrum de tider den annars står tom. Tänk även på att välja praktiska och tåliga möbler med funktioner som underlättar vardagen. Stapelbara stolar sparar plats vid förvaring och upphängningsbara stolar som kan hängas på bordskanten underlättar för städning.

Skapa rum i rummet

Med skärmväggar kan man lätt skapa tydliga områden i klassrummet för olika aktiviteter. I en fysisk lärmiljö med många elever behövs ibland avskärmade zoner. Bokhyllor, skåp eller förvaringshurtsar kan också användas som rumsavdelare.
– En trend är att klassrummen blir mer och mer individanpassade. En del elever kanske har koncentrationssvårigheter och därmed måste sitta enskilt, medan andra jobbar bäst i ett öppet landskap, säger Kerstin Metz, storkundsansvarig på AJ Offentlig Interiör.

Slitstarka, miljövänliga material

För att klara skolans tuffa miljö och slitage krävs det mycket från skolmöbler. Enligt Kerstin är det en helt annan belastning på skolmöbler än i andra sammanhang.
– Möblerna ska se bra ut även efter tio års användning. Det krävs att möblerna tål att användas, säger Kerstin. Ett tåligt material som rekommenderas för att klara skolans tuffa miljö är linoleum. Linoleum är tillverkat av naturliga och förnyelsebara varor, slitstarkt och lätt att rengöra, vilket gör det till ett optimalt val för just klassrumsinredning. Materialet har även goda ljuddämpande egenskaper.Förbättrad hållning med ergonomiska möbler

Eftersom elever och personal ofta sitter långa stunder åt gången är det viktigt med möbler som är ergonomiskt utformade för att undvika onödig belastning på kroppen. Möblerna ska vara anpassade efter arbetsuppgift och ämne och klassrummet ska erbjuda flera olika typer av sittande. Höj- och sänkbara bord och bänkar är viktigt för en bra arbetsställning. Tänk också på ljudmiljön – en hög ljudmiljö kan försämra koncentrationen och effektiviteten hos både elever och lärare. Genom att inreda med ljuddämpande skolmöbler och absorbenter skapas ett tystare klassrum.

Även belysning är en viktig faktor som påverkar klassrumsmiljön. Tidigare forskning vid Lunds universitet visar att dagsljus i klassrum har betydelse för stresshormonet kortisol och påverkar beteendet hos eleverna. Se till så att belysningen inte blänker kraftigt mot whiteboard-tavlan eller bänkytan, vilket gör att man kan bli trött i ögonen.

Inreda klassrum: 5 saker att tänka på

  1. Välj flexibla möbler som kan anpassas till olika situationer.
  2. Linoleum är ett slitstarkt material för skolmöbler.
  3. Höj- och sänkbara bord och bänkar för bättre ergonomi.
  4. Använd ljudabsorbenter för att dämpa ljudnivån.
  5. Se över belysningen i klassrummet.

 

 

FAQ

Bra ljus, ergonomiska möbler och en dämpad ljudnivå skapar bra förutsättningar för elevernas koncentration och inlärning.
Ett klassrum behöver fungera för arbete både enskilt och i grupp, genomtänkta möbler som är lätta att flytta är därför en fördel. Under genomgångar behöver eleverna se lärare och hjälpmedel som whiteboard utan problem.
Klassrummet behöver möbleras på ett sätt som främjar såväl studiero som social interaktion. Om ytan tillåter är sektioner med hjälp av skärmar en bra lösning, mindre klassrum kan anpassas med flexibel möblering.
Inred med skåp istället för öppna vägghyllor för att minska det visuella bullret. Skapa mindre rum med hjälp av skärmväggar och använd ljudabsorbenter för en behaglig ljudnivå.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.