Så har vi utvecklat skrivbordet under fyrtio år

Tror du att våra skrivbord alltid har sett ut ungefär som idag? Det har de inte, precis som världen i sig har även skrivborden förändrats sedan vi tog in dem i vårt sortiment 1981. Här följer en tidsresa, årtionde för årtionde, över hur vi har utvecklat vårt erbjudande i takt med tidens och teknikens krav. 

1980-talet 

I den typiska bilden av 1980-talet syns pudelpermanentade frisyrer och axelvaddar så breda att man knappt kan mötas i smala kontorskorridorer. Men hur såg det ut i själva kontorsrummen då? Ja, man jobbade sittande och enligt tidens ideal hade skrivbordet fyra ben och en fast lådhurts. Bredvid, i 90 graders vinkel, stod ett lägre sidobord för arbetsplatsens viktigaste hjälpmedel: en elektrisk skrivmaskin.  

Efter hand fick skrivmaskinerna konkurrens av persondatorer, först i form av så kallade ordbehandlare. Men i takt med att datorernas användningsområden breddades växte de även i storlek – vilket gjorde det trångt på skrivborden. I slutet av årtiondet introducerade vi därför separata terminalbord, där tangentbord och bildskärm stod på skilda plan för bästa ergonomi.  

1990-talet

I mitten av 1990-talet tog Internet över som kontorets viktigaste redskap – vilket passade bra eftersom alla medarbetare redan jobbade vid en dator hela dagarna. För att motverka problem med ensidiga arbetsställningar presenterade vi PC Totalbord, en komplett arbetsstation som utformats för att förebygga belastningsskador. Det var dock fortfarande sittande arbete som gällde för de allra flesta. 

Eftersom cellkontoren erbjöd gott om plats levde de stora utbyggbara skrivbordskombinationerna vidare. Ibland blev de t.o.m. ännu större med hjälp av en hörnsektion för datorn. Uttrycket ”easy-to-reach” myntades också om U-formade skrivbord där du som användare kunde sitta mitt i och ha nära till allt. Samtidigt gjorde laptopen både entré och succé, mycket tack vare sitt smidiga format.

2000-talet  

Sedan den upphaussade Millenniebuggen passerat förbi ganska obemärkt, väntade ett nytt årtusende som skulle visa sig bjuda på många kontorsnyheter. Den kanske största var att höj- och sänkbara skrivbord blev en allt vanligare syn i vårt sortiment. Utseende och tekniska lösningar varierade en hel del, men viktigast var att människor fick möjlighet att enkelt variera sin arbetsställning. 

En annan trend var att kollegor började sitta tillsammans igen. Skrivborden placerades i grupper om två eller fyra, ibland mitt i rummet, och delades av med bordsskärmar som både gav avskildhet och extra ljuddämpning. Bordsskivorna i sig fick alltmer organiska former, vilket gjorde intrycket mjukare och mer trivsamt. På tillbehörssidan tillkom hål i bordsskivan och kabelrännor undertill för att minimera sladdtrassel. 

2010-talet

Vuvuzelorna i fotbolls-VM satte tonen inledningsvis, men förbjöds snart på många håll då ljudstyrkan ansågs skadlig. En annan orsak till skador som vi tog krafttag mot under årtiondet var ensidiga arbetsställningar. Eftersom vi redan hade ett brett utbud av skrivbord som kunde varieras i höjdled, gick vi vidare med ergonomiska sittmöbler som komplement till den vanliga kontorsstolen. Förutom att balanspallar, balansbollar, sadelstolar och cykelstolar erbjuder olika sitthöjd, en variation i sig, aktiverar de även kroppen och får oss att må bättre.

De som inte jobbade vid skrivbord hela dagen rekommenderades ett fast bord, då i kombination med en bra kontorsstol som enkelt kunde ställas in efter de egna behoven. Mot årtiondets slut introducerade vi även ett smart skrivbord, som med teknikens hjälp håller koll på när det är dags att byta arbetsställning. Allt för att få fler att må bra på jobbet.

2020-talet

Knappt hade det nya årtiondet inletts förrän ett virus ledde till oväntade rockader på arbetsplatserna. Behovet av att kunna skapa en god och ergonomiskt riktig arbetsmiljö även i hemmet växte lavinartat som en följd av pandemin. Det behovet mötte vi dels genom att ta fram små och smidiga mobila bord, dels genom att utveckla en ny möbelserie speciellt för hemmakontoret och kompakta ytor.

Dagens breda utbud innebär att du kan få ett skrivbord som är helt anpassat efter dina personliga behov av en aktiv arbetsdag. Med tanke på hur långt vi nått kan man förledas att tro att vi är framme nu, att vi kommit i mål. Men, vi vet att det inte stämmer, utvecklingen tar aldrig paus – och vi har beredskap att anpassa våra skrivbord efter framtida teknikskiften. Allt för att kunna fortsätta leverera skrivbord som är i takt med både tidens och teknikens krav.


[Bilderna är hämtade ur vårt katalogarkiv] 

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.