Fyra fördelar med ett effektivt lagerflöde

Fyra fördelar med ett effektivt lagerflöde

Ett väl fungerande lager är guld värt och kan höja konkurrenskraften både på kort och lång sikt. Detta genom lösningar som ökar effektiviteten och minskar kostnaderna – och därtill gläder både kunder och personal. Bara fördelar alltså och det bästa är att det kan bli så på ditt företag också! 

Tiden används lite smartare 

Att spara tid går inte, däremot kan arbetstiden på lagret användas mer effektivt. Till exempel genom att minimera tidstjuvar som onödigt långa transporter, krångliga plockrutiner och köer vid packborden. Det handlar alltså om att vara noggrann med var på lagret hög- och lågfrekventa artiklar placeras och att ge medarbetarna hjälpmedlen de behöver för att kunna göra sitt jobb på bästa sätt.  
 
Med de bitarna på plats finns förutsättningar för ett arbetsresultat som både kunder, arbetsledning, kollegor och den enskilde kan vara tillfreds med. 

Ministaplare HEAVE

Medarbetarna håller sig friska 

Friska och motiverade medarbetare är förutsättningen för ett effektivt lager. Det gäller alltså att redan från början investera i en positiv spiral. För så här är det: Mindre genomtänkta lagerflöden resulterar ofta i tidsbrist och stress hos personalen. Det kan i sin tur leda till fel i hanteringen, vilket går ut över kunderna. Det kan även leda till sjukskrivningar och till att medarbetare väljer att sluta, så att inhyrd eller ny personal måste tas in och läras upp – vilket både är tidskrävande och kostsamt.  
 
Lösningen är att satsa på en god arbetsmiljö där såväl trivsel som ergonomi, säkerhet och smarta rutiner prioriteras. Då kommer de positiva följderna av sig själva.

Lokalkostnaderna kan hållas nere 

Lageroptimering är ett smart sätt att maximera lastkapaciteten på en given yta. Genom att anpassa hyll- och pallställ efter godsets beskaffenhet och lokalens mått, kan behovet av en tillbyggnad eller eventuell flytt – med därtill hörande kostnader – skjutas på framtiden. Så hur stor kapacitet måste lagret ha? Dimensionera inte efter säsongstoppar som Black Week och julhandeln, då är risken stor att stå med överkapacitet resten av året. Bäst är att vara rustad för normalflödet och kunna ta hjälp av ett tredjepartslager under en begränsad tid för att möta de extrema topparna.  
 
Samtidigt finns det en gräns för när utnyttjandet av extern hjälp kostar mer än det smakar och skälen för en egen expansion väger tyngre. Allt är en fråga om vad som blir den i längden bästa affären.

Kunderna återkommer gärna

Varför lägga krut på lagerflödet? Därför att lagrets prestationer har stor påverkan på kundernas upplevelse. Lagret är en viktig del i kedjan som även består av sortiment, varuförsörjning, marknadsföring och försäljning. När alla delarna samspelar och sömlöst klickar i varandra, då finns förutsättningar för en bra och bestående relation med kunden.  
 
I ett lager med genomtänkt planlösning, väl avvägd kapacitet och rätt typ av hjälpmedel, är det lätt för medarbetarna att göra ett bra jobb. Där finns varorna på plats och kan plockas, packas och skickas per omgående – vilket innebär att kunderna blir nöjda och gärna återkommer för att handla på nytt.

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss om du har frågor kring val av tyg, behöver låna inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Så kan vi berätta mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Beskriv ditt ärendeBilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Få nyheter och inspiration direkt till inkorgen

Prenumerera på nyhetsbrevet och få erbjudanden och tips kring hur du kan förbättra arbetsmiljön för dig och dina medarbetare. Det är helt gratis och du kan enkelt avsluta prenumerationen när som helst. 
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.