Låt oss inspirera till jämställdhet på jobbet

Vi på AJ Produkter jobbar aktivt för att vara ett företag där alla ges samma möjligheter att växa. Därför vill vi självklart uppmärksamma Internationella kvinnodagen och kampen för jämställdhet, som 2021 har temat ”kvinnligt ledarskap”. Med anledning av det har vi bett några av våra kvinnliga chefer att dela med sig av sina tankar om rollen som ledare – med en förhoppning om att kunna inspirera andra till att följa efter.

Men först några frågor till Helena Christensen, Global HR Manager på AJ Produkter. 

Hur är jämställdheten på AJ Produkter?
–Jag skulle säga bra, det är en fråga vi har fokus på. Vi har en tydlig policy och jobbar aktivt för att vara en öppen, inkluderande och jämställd arbetsplats där alla ges samma möjligheter. Och eftersom vi gärna rekryterar internt, uppmuntrar vi alla anställda att våga ta plats och anta utmaningar. Vad gäller andelen kvinnliga chefer är tidigare obalanser på väg att jämnas ut, men vi har en bit kvar. 

Används kvotering vid tillsättningar?
–Alla rekryteringar görs utifrån kandidatens erfarenhet, personlighet och kunskap. Men, om det står mellan en kvinna och en man med exakt samma kvalifikationer, då väljer vi än så länge kvinnan för att jämna ut andelen kvinnor/män på chefspositioner.

Varför är det viktigt med balans?
–Vi tror att ett jämnt antal kvinnliga och manliga chefer ger ett bättre arbetsklimat, med ökad trivsel och effektivitet som följd. Men ett jämställt företag handlar inte bara om antalet kvinnor och män, det handlar även om att skapa en inkluderande och positiv företagskultur – och det har vi på AJ Produkter!

Något annat som är särskilt viktigt?
–Vi vill hjälpa våra medarbetare att kombinera arbete och familjeliv – och uppmuntrar särskilt ett jämnt uttag av föräldraledighet och VAB-dagar. För ju fler pappor som tar sin del av ansvaret, desto lättare blir det för kvinnor att konkurrera om jobben på lika villkor. På sikt leder det förhoppningsvis till en kultur i samhället där frågan om kön inte ens är aktuell. 

Behövs Internationella kvinnodagen?
–Absolut! Den är en påminnelse om hur människor i tidigare generationer har kämpat för sådant som vi nu tar för givet, som att få rösta och att kunna få en anställning. Vi får inte glömma de uppoffringarna, för vi är inte framme ännu. 
 

Några inspirerande ord på vägen:

Annika Petersson
Sales manager, Inbound sale, Sverige

”Arbetsglädje föder framgång”
En av de viktigaste sakerna som genomsyrar vår arbetsplats är att ha en kul och omväxlande vardag och att man trivs med sina kollegor – då kommer också resultaten.

 

Sofia Andersson
Supply manager, Sverige

”Våga ta upp plats och tro på dig själv”

Jag tror att man behöver våga ta plats i ett rum oavsett vilka andra personer som befinner sig där. Något av det viktigaste i mitt jobb som ledare ser jag är att få andra att våga ta plats och tro på sig själva för att på så sätt kunna växa som personer.

 

Louise Stierna
Production leader, Sverige

”För mig är ledarskap ett teamwork som leder oss till våra gemensamma mål” 
Jag tycker det handlar om ett teamwork och att jag som ledare lyfter det bästa ur var och en och hittar arbetsglädjen och teamkänslan, så att vi tillsammans blir starka och kan sträva framåt och nå nya höjder.

 

Pia Hallqvist
Range manager, Global

”Våga utmana och var dig själv”
Det är viktigt att våga stå för sin tro och sitt arbete i sitt ledarskap och att inte förställa sig för att passa in. Var ditt riktiga jag så kommer du långt.

 

Helena Christensen
Global HR manager, Sverige

”Jag är övertygad om att företag med kvinnor i ledande befattningar levererar bättre, både resultat och arbetsplatsklimat”
En arbetsplatskultur där alla har samma förutsättningar skapar en trygghet där medarbetarna har möjlighet att växa och utvecklas. Genom en mix av både kvinnor och män i ledande befattningar tillvaratar vi alla perspektiv och det berikar oss som företag.

 

Paula Edebalk
Brand manager, Sverige

”Titel eller inte, bygga relation med alla baserat på gemensamt förtroende, engagemang och mål”
Jag tror på att samarbeta horisontalt som jag tycker ger större utrymme och fler möjligheter för medarbetare runt omkring mig att applicera sina expertiser och kunskaper på de utmaningar som företaget möter, tillsammans.

 

Zane Bekere
Manager, Lettland

”Var passionerad i det du gör” 
Känn igen talangerna och utveckla deras passioner och färdigheter, var snäll och stimulera harmoni i varje steg i processen.

 

Johanna Kemppainen
Managing director, Finland

”Du kan inte vinna alltid, men du kan alltid bli bättre”
När man jobbar mot målen så är det viktigt att vara nyfiken och ha ett öppet sinne mot nya lösningar. Att sikta mot att ständiga förbättringar gör att vi blir bättre hela tiden. Detta inkluderar också att misstag är tillåtet – så länge vi lär från dem.

 

Nicole Hartmann
Country manager, Tyskland och Österrike 

”Tror på dig själv för att nå dina mål”
Framgång kommer när du har en vision och fokuserar på dina mål med passion, när du tror på dina möjligheter att nå målen, kan inspirera andra att följa dig, är klok nog att inte vara rädd för att misslyckas och ännu klokare att lära av dina misstag. Som kvinna kan du uppnå framgång när du tror på dig själv och är tillräckligt självsäker för att tro att du kan uppnå vad du vill. Du behöver bara ha en vision och känna till vägen dit. Som ledare måste du känna till vägen, gå den vägen och visa vägen för andra. Var sann mot dig själv och behandla ditt team med vänlighet och respekt för att få fram det bästa av dem. En ledare är ingenting utan ett bra team.

 

Anna Sköld
Sales manager, Norge

”Oavsett vad du gör – var alltid den bästa versionen av dig själv”
Det finns bara en av dig – och det är du. Originalet är alltid bättre än en kopia så ta reda på vem du är och stå för det. Fokusera på det bästa i varje person i ditt team för att skapa ett harmoniskt team som driver varandra, hjälper varandra och drar i samma riktning – framåt!

 

Anne Ahlmann
Customer service manager, Danmark

”Säg vad du tycker”
Jag tror på att det skapar motiverade och glada anställda om du som ledare är bra på att informera och lyssna på dem och deras idéer. En arbetsmiljö som kännetecknas av förtroende, där du inte är rädd att säga din åsikt.

 

Mette Thorud
Customer service manager, Norge

”Att ha en välkomnande företagskultur byggd på mångfald hjälper oss att nå målen”
För mig är det viktigt att alla människor har respekt och lyssnar på varandra. Allt börjar med en bra kultur – om vi har det kan vi göra allt!

 

Christina Christensen
Marketing manager, Danmark

”Du kan mer än du tror”
Inget är omöjligt! Oavsett vilka utmaningar du möter som ledare, behåll alltid förtroendet för dig själv och stå för den du är.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.