Hållbart för framtiden med biokompositmaterial och 3D-print

Hållbart för framtiden med biokompositmaterial och 3D-print

AJ vill ligga i framkant när det kommer till innovation inom möbeldesign, inte bara för att skapa bra möbler utan för att bidra till en hållbar konsumtion. Så i ett spännande projekt har AJ Produkters designavdelning tagit fram en stol i Stora Ensos biokompositmaterial DuraSense, med hjälp av BLB-industries 3D-skrivare. 

En spännande utmaning
Sebastian Dell Uva är en av AJ Produkters egna industridesigners och han såg projektet som en sporrande uppgift, hur kan man göra en stol helt utan restmaterial och samtidigt behålla AJs identitet? DuraSense har fördelen att det genom sin blandning av 50 % träfiber och 50 % plast är lika hållbart som trä och samtidigt lika formbart som plast. Formen på stolen är framtagen utifrån förutsättningarna i materialet, tillverkningen med hjälp av 3D-printing – med stolen Sierra i åtanke.
- Stolarna är inte lika varandra, men jag ville ha formspråket översatt till 3D-print i ett stycke, för att inte låta formen sväva iväg. Sierra är för mig också en klassisk produkt som speglar AJ, den har funnits i sortimentet sedan 80-talet. Det var ett sätt för oss att få det gamla och nya att mötas.
   En av de stora utmaningarna med att skapa en möbel helt utan restmaterial var att hitta en modell som kunde printas i ett stycke. En hålighet hade inneburit att det behövdes stödmaterial, vilket sedan skulle tas bort. Lösningen blev att stolens form är en enda organisk linje, vilket kan ses från sidan. Stolen doftar som trä och känns som trä, men designen visar på de fördelar som plasten för med sig. 

Design för framtiden
AJ Produkter har sedan starten arbetat för att leverera inredning som skapar bättre arbetsplatser. Därför har det varit en självklarhet att fortsätta utforska nya material och tekniker för att skapa lösningar för framtiden.
- I ett samhälle där efterfrågan på hållbarhet ökar är det viktigt att kunna möta kundens behov, menar Sebastian. Stora Ensos DuraSense är ett biokompositmaterial med möjlighet att reducera koldioxidutsläppen i produktion med 80 % och har goda förutsättningar att ersätta plast i möbelindustrin.
Att så småningom kunna byta ut exempelvis mindre plastdelar på kontorsstolar, det kan vara ett första steg mot användning av biokompositmaterial och 3D-print.

Fördelen med in-house
En av fördelarna med att ha en in-house designavdelning är att våra designers kan lägga mer tid på, och testa nya infallsvinklar och tekniker vid formgivning. Kompositmaterial och 3D-printing öppnar för nya möjligheter inom AJ Produkters egna produktutveckling.
- Arbetet med att ersätta fossilbaserade material med förnybara är en lång process, säger Sebastian Dell Uva. Men vi tar till oss ny kunskap för att jobba mot mer miljövänliga mål.

Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.