Så kan hybridarbetet ge ännu bättre resultat

Så kan hybridarbetet ge ännu bättre resultat

Hybridarbetet är här för att stanna. Att ge de anställda friheten att bestämma var de vill jobba, på kontoret eller på distans, är det nya normala i många verksamheter. I vissa fall är det t.o.m. ett måste för att kunna locka de bästa medarbetarna. Hur gör man då för att skapa en väl fungerande hybridarbetsplats – och vilka utmaningar finns? Här följer några tips som kan hjälpa din organisation att lyckas.

Alla vinner på hybridarbetet

Utvecklingen går snabbt nu. Inom en snar framtid antas en genomsnittlig kontorsarbetare vara på kontoret mindre än tio dagar i månaden. Samtidigt beräknas de flesta möten ha minst en deltagare på distans. Men vad är det då som gör hybridarbetet så attraktivt? Svaret är förstås alla fördelarna det för med sig – för både arbetstagare och arbetsgivare.

Fördelar för arbetstagarna:

  • Tjänar tid på minskad pendling och får en bättre balans mellan arbete och fritid.
  • Kan jobba ostört och mer koncentrerat.
  • Får mer kontroll över sin egen tid, vilket ger minskad stress och ökat välmående.
  • Känner en högre tillfredsställelse med sin livssituation.     

Fördelar för arbetsgivarna:

  • Får nöjda och välmående medarbetare som trivs bra både med jobbet och livet.
  • Kan glädjas åt ökad produktivitet eftersom motiverade medarbetare presterar bättre.
  • Blir en mer attraktiv arbetsgivare och får lättare att behålla/locka de medarbetare man helst vill ha.

Hybridarbetets nyckelområden

Att hybridarbetet ger positiva följder är helt klart. Men för att underlätta övergången är det viktigt att först skapa rätt förutsättningar inom dessa områden:

  • Arbetsmiljön – både på kontoret och på distans
  • Ledarskapet – tillit, delat ansvar och klara policyer

Arbetsmiljön

Enligt hybridarbetets teori ska varje medarbetare kunna arbeta var som helst ifrån. För att det ska fungera även i praktiken krävs en översyn av olika arbetsytor, på kontoret såväl som på distans.

Hemmakontoren: Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar, oavsett var arbetet bedrivs. Eftersom det är svårast att ha koll på hemmakontoren, är det en bra utgångspunkt att säkerställa att medarbetarna har en god ergonomi även där.

Läs mer om god ergonomi i hemmakontoret

Samarbetsytor: Så vad får en medarbetare att byta bekvämligheten på hemmaplan mot en dag på kontoret? Att träffa kollegorna för att jobba kreativt och driva projekt framåt är både lättare och trevligare när man är i samma rum. Men om kontoret ska bli ett nav för samarbete behövs troligtvis flera mötesrum, kanske på bekostnad av ”det stora konferensrummet”. Med många små mötesrum i stället för ett stort kan flera utvecklande samarbeten pågå parallellt. 

Den egna arbetsytan: De små mötesrummen kan även tjäna enskilda medarbetare som behöver arbetsro mitt bland kollegorna. För det måste såklart gå att hitta fokus på kontoret också. Dessutom är det god ergonomi att kunna byta arbetsställning och plats ibland när kroppen eller knoppen säger ifrån. Höja eller sänka skrivbordet, sitta i loungen eller lunchrummet eller flytta in i en pod. Finns de möjligheterna idag? För med den flexibiliteten även på kontoret ökar både trivseln och viljan att vara på plats.

Teknik och möblering: Hybridarbetet förutsätter att det är lika lätt att mötas fysiskt som digitalt. Det kräver i sin tur att rätt mötesteknik installeras – helst i flera rum. Möblera gärna så att alla känner sig närvarande i mötena, oavsett var de är. Ett tips är att flytta TV-skärmen till bordets långsida, för då kan alla, även de som deltar på distans, se varandra tydligare och få bra kontakt.

Lätt att umgås: Utsikten till socialt umgänge har alltid dragit folk till kontoret. För en hybridarbetsplats är den dragningskraften extra viktig eftersom vi-känslan förstärks när man ses. Så tänk på att även göra rum för de där spontana mötena kollegor emellan när trivseln är som störst och kreativiteten brukar sprudla som mest. Allt som krävs är några soffor, fåtöljer och bord – och närhet till kaffebryggare och vattenmaskin, resten löser sig av sig självt.

Ledarskapet

Att som ledare överlämna ansvar kan vara svårt i början, det kräver en stark tro på medarbetarnas förmåga att själva planera och slutföra sina uppgifter. Samtidigt är det ömsesidiga förtroendet och ansvarstagandet en förutsättning för att hybridarbetet ska fungera. Våga låta medarbetarna växa.

Släpp kontrollen: Som ledare gäller det att sluta se arbete som en plats, utan som något man gör. Då blir geografin och tiden för när arbetet utförs mindre viktiga. Ge medarbetarna rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb och frihet under ansvar, så kommer både trivseln och produktiviteten att öka – liksom sannolikheten för att man blir arbetsplatsen trogen.

Fördela ansvaret: En väl fungerande hybridarbetsplats kräver inte bara en ny typ av ledarskap, det förutsätter också att varje medarbetare ta sin del av ansvaret. Ett slags medarbetarskap, om man så vill. Och ansvaret inbegriper förstås både den egna arbetsinsatsen, samarbetet, kulturen och de gemensamma målen inom gruppen. Det är en för alla, alla för en.

Läs mer om ledarskap
Tydliga policyer: Det är viktigt att ha en tydlig struktur inom gruppen. Sätt regler för hur ofta medarbetarna förväntas vara på kontoret, vad de ska göra när de jobbar hemifrån och hur ett samarbete ska gå till. Det är också bra att ha planer för kompetensöverföring och den interna kommunikationen. Och – kanske viktigast av allt – se till att alla visar respekt för varandras tid.

Så, nu har du koll på några områden som behöver förberedas för att övergången till hybridarbete ska gå smidigt. Nu är det upp till dig och dina medarbetare att ta nästa steg. Lycka till!

Ta hjälp av våra inredningsexperter!

Vi på AJ Produkter finns alltid här för att hjälpa dig med en inredningslösning som är anpassad till just din verksamhet. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation om du har frågor kring val av tyg, behöver inspiration eller vill veta vilka alternativ som skulle passa din lokal bäst. Vi berättar gärna mer om dina valmöjligheter.
Typ av organisation
Vad behöver du hjälp med?Bilaga
Genom att klicka på skicka så bekräftar jag att jag har läst integritetspolicyn.

Bli först med att få våra erbjudanden och reportage!

Vill du ta del av unika möjligheter, information om nya produkter och reportage om hur du kan göra din arbetsplats lite bättre? Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev och bli först med att få våra bästa erbjudanden!
Vänta...
*När du prenumererar på vårt nyhetsbrev så godkänner du vår integritetspolicy.