0
Min varukorg
Exkl. moms (Ändra)
Subtotal
Pris/st
Antal
Produkt
Inga produkter i kundvagnen
Varuvärde:
0:-
Gå till kassan
Ändra
Produkter A-Ö
SOMMAR-REA

I det aktiva klassrummet är inredningen en del av pedagogernas framgångsformel

Det aktiva klassrummet – om Vammarskolan, Valdemarsvik
Artikel

Vammarskolan i Valdemarsvik har fått välförtjänt uppmärksamhet på senare år för sina nyskapande metoder och goda studieresultat. Först med Pulsprojektet, som drog igång 2011 och visade att daglig fysisk pulshöjande aktivitet ökar elevernas läsförståelse och matematikkunskaper. Nu har pedagogerna bakom projektet tagit sin metodik ett steg till och in i lektionssalarna genom att skapa Det aktiva klassrummet, ett skolprojekt som vi på AJ Produkter fått äran att bidra till.

 

Pulsträning förbättrar skolresultaten
Pulsprojektet tillkom på initiativ av fyra lärare på Vammarskolan som ville optimera elevernas inlärning baserat på kända rön om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. När försöket sammanfattades efter tre läsår, fanns det bara en klass på skolan där samtliga elever blev godkända i alla ämnen. Det var den slumpvis utvalda klass som haft extra pulsträning tre dagar i veckan, utöver de två dagar då idrott och hälsa stod på schemat. Resultatet talade för sig självt – och har fortsatt i samma stil. Sedan skolan antog en full pulsprofil för hela högstadiet har det generella meritvärdessnittet gått upp tre år i rad!

 

Hur tar vi fördelarna in i klassrummet?
När pulsträningen blivit norm, frågade sig lärarna: ”Hur tar vi erfarenheterna vidare för att maximera inlärningen även i klassrummet?” Att svaret skulle handla om lärande i rörelse stod klart från början.
– Vi lär oss från fötterna och uppåt, säger Mats Nahlbom, en av initiativtagarna. Rörelse och inlärning hör ihop, det är en grundpelare för undervisningen i det aktiva klassrummet.
När det blev dags att förverkliga konceptet, blev vi tillfrågade om vi kunde bidra till inredningen. Vi sade JA, tänkte till och återkom med ett förslag som svarar upp den nyskapande metodikens behov.

 

Inredning som matchar metodiken
1. Eleverna jobbar i triader eller par och lär sig genom att dela – och ifrågasätta – varandras kunskaper. Då är trekantiga elevbord perfekta att ställa ihop (de är även lätta att ställa isär vid provtillfällen).
2. Att stå upp och jobba aktiverar kroppen och underlättar inlärningen – samtidigt som läraren får en bättre överblick i rummet. Därför har glasskrivtavlorna längs väggarna en viktig roll under lektionerna.
3. Möjligheten att variera arbetsställningen gör det lättare att hålla fokus på ämnet. Tur då att vi har elevstolar som är lika bekväma, framåt som bakåt, samt höj- och sänkbara bord och balanspallar.

 

Skolmöblerna som gör jobbet
Det aktiva klassrummet är inrett med de ljuddämpande trekantiga elevborden Sonitus Triangel som står i grupper om tre. Stolen Alda III har en ergonomiskt utformad sits som gör att man kan sitta både framåt och bakåt på den, vilket gör det lätt att variera sittställningen. Därutöver finns flera höj- och sänkbara småbord med tillhörande balanspallar Pall Up och soffmodulen Lisa (för speciella tillfällen).
Sammantaget gör de flexibla skolmöblerna det lätt för eleverna att variera arbetsställningen, vilket hjälper dem att hålla koncentrationen uppe. Det är också lätt att möblera om i rummet efter behov.

 

Det aktiva klassrummet i fyra punkter
• Kollaborativt lärande innebär att eleverna lär sig genom att samarbeta och hjälpa varandra.
• Eftersom inlärning påverkas av fysisk rörelse, utförs flera moment stående och gående.
• Fokus på uppgiften underlättas av att eleverna kan variera sin arbetsställning och får röra sig i rummet. Kompletteras med ”brain breaks”, korta pauser som syresätter hjärnan och ger ny energi.
• När eleverna använder väggarnas skrivtavlor blir det lättare för läraren att se vilka som behöver hjälp.

 

En uppföljare är redan planerad
Det aktiva klassrummet togs i bruk höstterminen 2018 och är populärt bland både elever och personal. Eleverna gillar rörelsefriheten och tar gärna chansen att byta sitt- och arbetsplats. Lärarna uppskattar överblicken och ser även fördelar med att kunna hjälpa flera elever samtidigt eftersom de oftast arbetar i grupp istället för individuellt.
– Vuxna har höj- och sänkbara arbetsmöbler för att kunna prestera på topp. Med det aktiva klassrummet vill vi ge skoleleverna lika goda förutsättningar, säger Daniel Hermansson.
Det aktiva klassrummet är ämnesneutralt och används för närvarande till språkundervisning och matematik. Fler ämnen lär följa när skolan går vidare med ytterligare ett aktivt klassrum under 2019. Beslutet är redan fattat – ett betyg så gott som något!

 

 

Pulsprojektet - så fungerar det i praktiken
Vammarskolans högstadieelever har pulspass tre dagar i veckan (utöver idrottslektionerna). För att få full effekt av passet ska eleverna ligga på minst 70 % av maxpuls under 20 minuter. Träningen görs på valfritt sätt: via bollsport i grupp eller individuellt med hjälp av roddmaskin, spinning, löpband, etc. Att passen ger effekt även utöver skolresultaten, märks bl.a. på att eleverna sover och äter bättre samt är mer aktiva på fritiden.

 

Projektet startades av Mats Nahlbom, Daniel Hermansson, Daniel Kristoffersson och Mike Andersson sedan de hört en hjärnforskare föreläsa om hur inlärning går till – och om sambandet mellan ökad fysisk aktivitet och bättre skolresultat. Kvartetten har bl.a. inspirerats av Harvardprofessorn John Rateys bok ”S.P.A.R.K.” och av praktiska skolexempel från Naperville Central High i Chicago. De delar gärna med sig av sina erfarenheter – läs mer på dannihermansson.wixsite.com/hjarnbyggarna

Relaterade produkter
Stol Alda V, med hjul, orange
Stol Alda V, med hjul, orange
Art. nr: 361497
  • Tålig polypropen
  • Ergonomiskt utformad
  • Justerbar sitthöjd
Glasskrivtavla med raka hörn, 2000x1000 mm, klarorange
Glasskrivtavla med raka hörn, 2000x1000 mm, klarorange
Art. nr: 3803622
  • Magnetisk, högblank yta
  • Funktionell och effektiv
  • Unik, modern design
Bord Sonitus Triangel, 905x665x720 mm, stativ silver, ljuddämpande linoleum, mörkgrå
Bord Sonitus Triangel, 905x665x720 mm, stativ silver, ljuddämpande linoleum, mörkgrå
Art. nr: 34823207
  • Ljuddämpande skiva
  • Miljövänligt linoleum
  • Godkänt enligt EN 1729